Vedno skrivnostni Gibraltar

Hitro iskanje križarjenj ...

Razvrsti po ceni

Gibraltar

Osebna izkaznica Gibraltar

  • Glavno mesto: Gibraltar (27,776 prebivalcev)
  • Velikost: 6,5 km2
  • Stevilo prebivalcev: 27,776
  • Zastava: zgoraj bela z rjavim gradom na sredini, spodaj rdeča
  • Najvisja gora: Gibraltarju pravijo tudi Skala, saj se dobesedno nahaja na skali visoki 426 metrov.

Podnebje

Sredozemsko z milimi zimami in topim poletjem.

Gibraltar

Gibraltar je prekomorski teritorij Združenega kraljestva. Nahaja se ob južni obali Španije, na strateškem mestu ob Gibraltarski ožini, ki povezuje Severni Atlantski ocean s Sredozemskim morjem.
Ime Gibraltar pride iz arabskega imena Džabal al Tarik, ??? ????, kar pomeni »Tarikova gora« (tako poimenovana po Tariku ibn Zijadu). Prej se je imenoval Calpe, kar je bil eden od Herkulovih stolpov.

Pristanišča in kraji postanka

Gibraltar

Angleška kolonija in hkrati vstopna točai do Atlantskega ocena, ki so jo angleži osvojili in prevzeli v času vojne za špansko odcepitev v letu 1713. Gibraltar kot tak je posebno mesto za vse domotožne angleže ali tiste, ki so po srcu angleži. Ljudje živijo tako, kot živijo v rodni Anglji. Nepogrešljiva jed "fishn'chips", tradicionalna menjava straže, trgovska veriga Marks and Spencer in (še kaj angleškega bi se našlo) predstavljajo obvezen del turistične ponudbe Gibraltarja. Glavna atrakcija Gibraltarja je vsekakor hrib "Upper Rock" oziroma "Top of the Rock", kamor te popeljejo z gondolo, na hribu, ki je spremenjen v naravni park, pa se lahko svobodno sprehodiš, ogledaš ostale zanimivosti in se spoprijateljiš z opicami, ki edine te vrste živijo na Gibraltarju ter v Maroku in Alžiriji, kjer so sicer. Živalski in rastlinski svet Gibraltarja je zares pester.

Fotogalerija