Sončna Grčija

Hitro iskanje križarjenj ...

Razvrsti po ceni

Grčija

Zibelka zahodne civilizacije

  • Glavno mesto: Atene (3.7 mil. prebivalcev)
  • Velikost: 131,940 kvadratnih kilometrov
  • Stevilo prebivalcev: 10,668,354
  • Zastava: modro bela
  • Najvisja gora: Olimp 2,911 metrov.

Podnebje

Grčija je perfektna za tiste ki uživate v soncu, saj se dve tretjini leta dežela nastavlja jasnemu in sončnemu nebu. A temperature le varirajo. Zime so mile in deževne, s temperaturami, ki se spustijo do ledišča, še posebno na severu. Poletja so dolga in suha z ekstrremnimi temperaturami do 37°C, kar pripomore k letni povprečni temperaturi 17°C. Za neljubitelje vročine so kot nalašč gorasti predeli, ki dobijo več dežja poleti in celo nekaj snega čez zimo.

Grčija

Helenska republika, kratko Hellas in bolj znana kot Grčija, je obmorska država na skrajnem jugu Balkanskega polotoka. Na kopnem na zahodu meji na Albanijo, na severu na Makedonijo in Bolgarijo ter na vzhodu na Turčijo, po morju pa jo z vzhoda obliva Egejsko morje, z zahoda in juga pa Jonsko in Sredozemsko morje. Grčijo imajo mnogi za zibelko zahodne civilizacije, saj ima dolgo in bogato zgodovino, v kateri se njen vpliv širi prek treh celin.

Pristanišča in kraji postankov

Heraklion - Kreta

Dom prve evropske civilizacije, Kreta je otok, ki ponuja neokrnjeno obalo in čudovite gore v notranjosti. Kreta je največji, najlepši, najbolj južen grški otok. Kreta samo politično spada pod Grčijo, geografsko pa leži južneje kot Tunis zato se na Kreti najde poleg klasično lepih plaž tudi palme, ugodno klimo pa tudi dvatisočake (najvišji vrh na Kreti meri tam nekje 2400 m). Poleg čudovitih naravnih lepot, Kreta ponuja številne zgodovinske oglede (na Kreti se je razvijala prva evropska civilizacija). Z njo so povezane številne antične bajke in legende (o Minotavru, Dedalusu in Ikarusu, Evropi, Kronosu, Zeusu,...).

Katakolon

To tipično Grško pristanišče je idealdno za mirno sprehajanje in popolno relaksacijo. Iz Katakolona lahko obiščete Olimpijo, rojstnemu kraju olimpijskih iger, valičastno Zeusovo svetišče ali originalen stadion s 20,000 sedišči.

Krf

V mirnih vodah Jonskega morja leži grški otok Krf. Prekrivajo ga bogati nasadi agrumov in oljk, ki se mešajo z vonjem pinij in cipres. Na Krfu lahko obiščete številne kulturne in arheološke spomenike ter uživate v naravnih znamenitostih.

Mykonos

Znan predvsem po svojih mlinih na veter in belo cerkvijo Paraportiani, mestece Mykonos je zanimiv preplet ozkih ulic in majhnih belih hišk, katerih večina je spremenjena v butike, napolnjene z darili, oblačili, zlatnino in suvenirji.

Pirej

Atene, glavno mesto Grčije in zibelka zahodne civilizacije, so destinacija izjemnega interesa. Nujno si je ogledati Akropolo, Parthenon, svetišče boginje Atene Device, Vrata Karyatides, Propylae in svetišče Zeusa, za pravo doživetje antike.

Rodos

Otok Rodos leži v jugovzhodnem delu Egejskega morja, kjer se zahod sreča z vzhodom. Rodos je otok številnih peščenih plaž, zelenih gričev in dolin, ki ga varuje zaščitnik bog sonca Helios. Otok je eden najatraktivnejših in najbolj obiskanih grških otokov. Ponuja številne naravne lepote kot je kristalno čisto morje, sonce ter gostoljubje domačinov. Poleg naravnih lepot si lahko ogledate številne znamenitosti antične Grčije. Morje je toplo od zgodnje pomaldi do pozne jeseni.

Santorini

Najbolj znan in opevan Kikladski otok je zagotovo Santorini. Santorini je slikovit ostanek nekdaj vulkanskega otoka, ki lezi na jugu te otocne skupine. Na Santorinu so plaze iz crnega vulkanskega peska. Pravo nasprotje plazam pa je arhitektura tega otoka. Glavno mesto Thira lezi na samem vrhu otoka, od koder je prelep razgled. Romanticne hiske v mestecu so povsem belo obarvane, do morja pa vodijo številne stopnice. Na severu lezi mestece Oia. Številne cerkvice pricarajo obiskovalcu obcutek, da stoji sredi romanticnih kulis. V Oi se lahko zvecer najlepše poslovimo od sonca, ki tam pocasi tone v morje. Na jugu lezita letovišci Kamari in Perrisa, ki sta znacilni po mnozici hotelov.

Fotogalerija