Križarjenje VZHODNO SREDOZEMLJE

Čarobno križarjenje po Vzhodnem Sredozemlju: kulturne lepote in kulinarična razkošja

Vzhodno Sredozemlje odlikuje izjemna zgodovinska in kulturna bogastva ter slikovite naravne lepote.

Križarjenje po Vzhodnem Sredozemlju je privlačna izbira zaradi raznolike kombinacije kulture, zgodovine, naravnih lepot ter kulinarike, ki jo ponujajo destinacije na tej poti.

Značilnosti Vzhodnega Sredozemlja:

  • Destinacije: Grčija, Turčija, Italija (Jadransko morje), Ciper, Egipt, Izrael.
  • Značilnosti: Vzhodno Sredozemlje se ponaša z bogato zgodovino, arheološkimi najdišči, slikovitimi otoki in modrimi vodami. Potniki lahko obiščejo antične grške ruševine, turške bazare, raziskujejo beneške in dalmatinske obale ter uživajo v eksotični kulturi Egipta in Izraela.
  • Glavna pristanišča: Trst, Benetke, Dubrovnik, (Zadar, Split)…
  • Ponudba: na tej destinaciji je manj ladij, kar posledično vpliva tudi na višjo ceno križarjenj.
  • Čas trajanja križarjenj: Večina križarjenj traja 8 dni oz. 7 noči. V kolikor je v program potovanja vključena tudi Turčija, Egipt ali bližnji Vzhod so potovanja daljša.

 

Zakaj izbrati križarjenje za Vzhodnem Sredozemlju:

Križarjenje po Vzhodnem Sredozemlju je privlačna izbira zaradi raznolike kombinacije kulture, zgodovine, naravnih lepot ter kulinarike, ki jo ponujajo destinacije na tej poti, vključno z Italijo (Jadransko morje), Hrvaško, Črno Goro, Grčijo, Turčijo, Ciprom…

Glavne destinacije za Vzhodnem Sredozemlju:

Hrvaška, Dubrovnik
Dubrovnik, priljubljeno obmorsko mesto na Hrvaškem, je znano po svoji dobro ohranjeni srednjeveški arhitekturi in obzidju. Imenovan tudi “Biser Jadrana”, Dubrovnik ponuja slikovite kamnite ulice, ki vodijo do znamenitosti, kot so Stradun, Frančiškanski samostan, Orlandov steber in Onofrijeva fontana. Staro mestno jedro, ki je UNESCO-va svetovna dediščina, je obkroženo z obzidjem, ki omogoča čudovit razgled na Jadran.

Črna Gora, Kotor
Kotor, slikovito obmorsko mesto v Črni gori, se nahaja ob globokem zalivu Boka Kotorska. Znana je po svoji dobro ohranjeni srednjeveški arhitekturi in UNESCO-vo zaščitenem starem mestnem jedru. Mesto obdaja impresivno obzidje, ki se vzpenja po hribu, in ponuja osupljiv razgled na zaliv in okolico.
V starem mestu Kotorja se nahajajo številne znamenitosti, kot so Katedrala sv. Tripuna, Trg od Oružja, palača Pima in Zmajeva jama. Ozke kamnite ulice vabijo k sprehodom in odkrivanju skritih kotičkov.

Grčija
Atene, prestolnica Grčije, združujejo antično dediščino, kot je Akropola s Partenonom, in živahno sodobno življenje v starem mestu Plaka. Pirej, pomembno pristaniško mesto, ponuja zgodovinske znamenitosti, kot je Morski muzej, ter prijetne obmorske kraje, kot sta Marina Zeas in Mikrolimano. Skupaj predstavljata izjemno doživetje, ki združuje starodavno grško kulturo s sodobno dinamiko.

Grčija- očara s svojimi naravnimi lepotami na otokih, kot so Krf, Zakintos, Kreta, Mikonos, Santorini in Rodos:
Krf, znan kot smaragdni otok, preseneča z bujnimi oljčnimi nasadi in slikovitimi plažami.
Zakintos, z edinstveno plažo Navagio, s svojim turkiznim morjem in belimi peščenimi zalivi, ponuja raj za ljubitelje obmorskih užitkov.
Največji grški otok, Kreta, prevzame z dramatičnimi soteskami, neokrnjenimi plažami in tradicionalnimi vasmi. Mikonos, znan po živahnem nočnem življenju, skriva tudi idilične bele mline, ozke ulice in čudovite plaže, kot je Paradise Beach.
Santorini, s svojimi ikoničnimi belimi stavbami na strmem klifu, navdušuje s čudovitimi sončnimi zahodi in vulkanskimi plažami, medtem ko je
Rodos, otok sonca, poln zgodovinskih zakladov, srednjeveških mest in slikovitih dolin. Grčija, s svojimi naravnimi čudesi, ponuja izjemno doživetje za vse ljubitelje narave in lepot Sredozemlja.

Ciper
Ciper je očarljiv otok v vzhodnem delu Sredozemlja, ki privablja s svojo raznovrstno pokrajino in bogato zgodovino. Nudi idilične peščene plaže ob turkiznem morju, slikovite gore ter tradicionalne vasi z ozkimi ulicami. Glavno mesto Nikozija je mešanica modernega življenja in zgodovinskih spomenikov, medtem ko je Limassol znana po živahnem nočnem življenju. Ciper je tudi dom starodavnih arheoloških najdb ter edinstvenega kulturnega in kulinaričnega bogastva.

Turčija, Istambul, Izmir
Istanbul,
glavno mesto Turčije, ima poseben položaj, saj leži na dveh celinah in povezuje Evropo in Azijo prek Bosporja. Mesto je bogato z zgodovinskimi znamenitostmi, kot so Hagija Sofija, Modra mošeja, Topkapi palača in številne druge atrakcije. Istanbul je znan tudi po svojih bazarjih, kot je Veliki bazar, kjer lahko obiskovalci raziskujejo raznovrstno ponudbo izdelkov.
Izmir, drugo največje mesto v Turčiji, ima prav tako bogato zgodovino in se razteza ob obali Egejskega morja. Mesto je znano po svoji sredozemski atmosferi, modernih bulvarjih ter antičnih ostankih, kot so Agora in Trajanov vodnjak.

Najprimernejši čas za križarjenja za Vzhodnem Sredozemlju:

Najprimernejši čas za križarjenje po Vzhodnem Sredozemlju je od pomladi do jeseni, ko so temperature prijetne in morje običajno mirno. Pomlad (april – junij) prinaša prijetne temperature in manjše gneče, saj destinacije še niso polno turistično obremenjene. Poletje (julij – avgust) je najbolj priljubljen čas, s toplim morjem, a lahko prinese gnečo na priljubljenih mestih. Jesen (september – oktober) je znova odlična izbira, saj so temperature prijetne, turistična gneča pa se umirja.