Križarjenje po Kanarskih otokih in Madeiri je nepozabna izkušnja. Uživajte v odkrivanju čudovitih plaž, vulkanskih pokrajin, cvetočih vrtov in lokalnih kulinaričnih dobrot na teh čarobnih destinacijah Atlantskega oceana.

Kanarski otoki

Kanarski otoki, špansko otočje vulkanskega izvora, sestoji iz sedmih večjih otokov: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, El Hierro, La Palma, La Gomera in Fuerteventura, ter šestih manjših otočkov. Skupno število prebivalcev na otokih znaša okoli 2.100.000, skupna površina pa meri 7.493 km2. Največji otok je Tenerife, sledita mu Fuerteventura in Gran Canaria. Nekateri otoki so majhni in nenaseljeni. Uradni jezik je španščina.

Kanarski otoki, ki so del Kraljevine Španije in pripadajo naravni geografski regiji, imenovani Makaronezija (poznani tudi kot “Blagoslovljeni otoki”), skupaj z Azori, Madeiro in Zelenortskimi otoki. Otoki so razdeljeni na dve provinci: Santa Cruz de Tenerife, ki vključuje Tenerife, El Hierro, La Gomero in La Palmo, ter Las Palmas, pod katero spadajo Gran Canaria, Lanzarote in Fuerteventura.

Otoki so vulkanskega izvora, z večino njihovih vrhov, vključno z najvišjim vrhom Španije, Pico del Teide na Tenerifu, ki dosega nadmorsko višino 3.718 metrov. Večina otokov ima raznolike pokrajine, vključno s peščenimi plažami, vulkanskimi formacijami, gorskimi grebeni in gozdovi.

Kanarski otoki so bili naseljeni že v prazgodovinskih časih s strani staroselskega ljudstva Guančev. Leta 1402 so otoki postali del španskega imperija, ko jih je osvojil Jean de Béthencourt. Kasneje so postali pomembno postajališče za španske ladje na poti v Ameriko. Med zgodovino so Kanarski otoki igrali pomembno vlogo kot trgovska postaja in vojaško strateško območje.

Kanarski otoki so dom bogate kulturne dediščine, ki združuje španske, afriške in staroselske vplive. To se odraža v njihovi arhitekturi, kulinariki, glasbi, plesu in festivalih. Vsak otok ima svoje edinstvene tradicije in običaje, ki jih prenašajo skozi generacije.

 

Glavne znamentosti in značilnosti posameznega otoka

Tenerife:

Pico del Teide: vulkan, visok 3.718 metrov in je najvišji vrh Španije. Nacionalni park Teide, kjer se nahaja, je zaščiten kot Unescova svetovna dediščina in ponuja neverjetne razglede na okoliško pokrajino.

Puerto de la Cruz: slikovito obmorsko mesto je priljubljena turistična destinacija, znana po svojih črnih vulkanskih plažah, čudovitih vrtovih in slavnem botaničnem vrtu.

Loro Parque: svetovno znani živalski vrt in tematski park ponuja priložnost, da si ogledate številne živalske vrste, vključno z delfini, pingvini, gorilami in tigri.

Masca: vasica se nahaja v goratem predelu otoka in je znana po svojih strmih klifih, spektakularnih razgledih in tradicionalni arhitekturi.

Anaga Rural Park: je park, ki ponuja številne urejene pohodniške poti skozi gosto gozdovje, ki vodijo do osupljivih razglednih točk.

Santa Cruz de Tenerife: je glavno mesto otoka in dom številnim znamenitostim, vključno z zgodovinskimi zgradbami, trgovinami, muzeji in živahnimi trgi.

Los Gigantes: so inpresivne klifne formacije na zahodni obali otoka so ena izmed najbolj prepoznavnih naravnih znamenitosti Tenerife. Klifi segajo tudi do 800 metrov nad gladino morja.

Gran Canaria:

Dünen von Maspalomas (Maspalomaske sipine): impresivne peščene sipine, ki se raztezajo vzdolž obale jugozahodnega dela otoka, so ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Gran Canarie.

Las Palmas de Gran Canaria: glavno mesto otoka je dom številnih znamenitosti, vključno z zgodovinskimi zgradbami, kot sta Katedrala svetega Anželma (Catedral de Santa Ana) in Casa de Colón (Kolonova hiša).

Roque Nublo: ikonična kamnita formacija, visoka približno 80 metrov, je ena izmed najbolj znanih naravnih znamenitosti na otoku. Ponuja tudi osupljive razglede na okoliško pokrajino.

Palmitos Park: botanični vrt in tematski park ponuja priložnost, da si ogledate številne rastlinske in živalske vrste, vključno z tropskimi pticami, plazilci in metulji.

Puerto de Mogán: slikovita ribiška vasica na jugozahodni obali otoka je znana po svojih barvitih hišah, kanalih in pristanišču, ki ga imenujejo “mala Benetke”.

Caldera de Bandama: vulkanski krater, ki je del istoimenskega naravnega parka, ponuja priložnost za raziskovanje in odkrivanje geološke dediščine otoka.

 

Fuerteventura:

Najbolj južni in drugi največji otok v skupini. Znan je po svojih neskončnih peščenih plažah, kot sta Playa de Corralejo in Playa de Jandia, ki privabljajo ljubitelje sonca in surfanja. Otok ponuja tudi možnosti za aktivnosti na prostem, kot so deskanje na valovih, kajtanje, potapljanje in jahanje po puščavi.
Glavno mesto Puerto del Rosario je središče trgovine in kulture na otoku. Ostale znamenitosti pa so:

 • Dunas de Corralejo: peščene sipine na severu otoka so ena izmed najbolj impresivnih naravnih znamenitosti Fuerteventure.
 • Plaže: Playa de Sotavento, Playa de Cofete in Playa del Matorral, ponujajo beli pesek in turkizno modro vodo ter so idealne za sončenje, plavanje in vodne športe.
 • Betancuria: slikovito mesto je nekdanja prestolnica Fuerteventure in je polno čudovite kolonialne arhitekture, muzejev in umetniških galerij.
 • Corralejo: je letovišče na severu otoka ponuja čudovite plaže, živahno nočno življenje, trgovine in restavracije. Poleg tega je Corralejo tudi izhodišče za izlete v narodni park Dunas de Corralejo in na bližnje otoke, kot je otok Lobos.
 • El Cotillo: ribiška vasica na severozahodni obali otoka je znana po svojih belih peščenih plažah, mirnih zalivih in tradicionalnih ribiških restavracijah, kjer lahko poskusite sveže ulovljene morske dobrote.

Lanzarote:

Nacionalni park Timanfaya: vulkanski park predstavlja eno najbolj impresivnih znamenitosti Lanzarote. Obiskovalci lahko doživijo vulkansko pokrajino, vidijo gejzirje in si ogledajo demonstracijo naravnih pojavov, ki jih povzroča geotermalna aktivnost.

Jame Jameos del Agua in Cueva de los Verdes: vulkanske jame ponujajo osupljive podzemne razglede, jezera in nenavadne geološke oblike. Jameos del Agua je znan tudi po svoji jamski hiši in koncertni dvorani.

César Manrique Foundation: muzej je posvečen znamenitemu lokalnemu umetniku Césarju Manriqueju in gosti njegova dela ter eksponate, ki prikazujejo njegov vpliv na arhitekturo in kulturo Lanzarote.

Pueblo Marinero: ribiško pristanišče v kraju Costa Teguise je obdano s tradicionalnimi belimi hišami in ponuja številne restavracije, trgovine in umetniške galerije.

Playa Blanca: priljubljeno letovišče na južni obali otoka ponuja čudovite bele peščene plaže, kristalno čisto vodo in različne možnosti za vodne športe, kot so jadranje na deski, potapljanje in kajtanje.

La Geria: vinorodna pokrajina, znana po svojih stožčastih vinskih trtah, je idealna destinacija za ljubitelje vina, ki lahko obiščejo lokalne vinske kleti in degustirajo tradicionalna vina.

La Palma:

 • Znana kot “otok lepote in miru”.
 • Otok je prekrit z gorskimi potmi in bujnimi gozdovi, ki privabljajo pohodnike in ljubitelje narave.
 • Nacionalni park Caldera de Taburiente je eden največjih vulkanskih kraterjev na svetu.
 • Glavno mesto Santa Cruz de la Palma je slikovito pristaniško mesto s kolonialno arhitekturo.

La Gomera:

 • Majhen in manj turistično razvit otok, znan po svoji nedotaknjeni naravi in tradicionalni kulturi.
 • Otok je priljubljen med pohodniki zaradi svojih številnih poti, ki vodijo skozi gozdove in kanjone.
 • Valle Gran Rey je priljubljeno letovišče na zahodni obali otoka, ki ponuja čudovite plaže in sproščeno vzdušje.
 • Glavno mesto San Sebastián je zgodovinsko pomembno zaradi povezav s Christoperjem Colombom.

El Hierro:

 • Najmanjši in najbolj oddaljen otok v skupini.
 • Znani so po svoji divji in nedotaknjeni naravi, ki ponuja edinstvene možnosti za pohodništvo, potapljanje in opazovanje ptic.
 • Otok je tudi domačin biosfernega rezervata, ki ga je UNESCO razglasil za posebej pomembno za ohranjanje biološke raznovrstnosti.
 • Glavno mesto Valverde je slikovito mestno središče s kolonialno arhitekturo.

Kdaj je najbolj primeren čas za križarjenje po Kanarskih otokih?

Zimska sezona (december – februar):
V zimskih mesecih so temperature na Kanarskih otokih še vedno prijetno tople, kar omogoča uživanje na prostem brez pretirane vročine.
Ker je to obdobje zunaj glavne turistične sezone, so lahko pristanišča in turistične točke manj zasedene.

Pomlad (marec – maj):
Pomlad je čas, ko se narava na Kanarskih otokih prebudi v cvetje, kar ponuja čudovite poglede in priložnosti za fotografske trenutke.
Pomlad je lahko tudi obdobje, ko so cene križarjenj in namestitev lahko nekoliko nižje kot v višji sezoni.

Poletje (junij – avgust):
Poleti je morje na Kanarskih otokih najtoplejše, kar je idealno za kopanje in vodne športe.
Poleti so dnevi daljši, kar omogoča več časa za raziskovanje in uživanje v aktivnostih na kopnem.

Jesen (september – november):
 Jesen je lahko manj obljudena od poletja, kar omogoča bolj sproščeno in mirno doživetje za popotnike. Temperature v jesenskih mesecih so še vedno prijetno tople, kar omogoča uživanje na prostem.

Madeira

Madeira je portugalski otok, ki se nahaja v Atlantskem oceanu, približno 1000 kilometrov zahodno od obale Maroka. Ta čudovit otok, znan tudi kot “cvetlični vrt Atlantika”, je priljubljena turistična destinacija zaradi svojih bujnih subtropskih pokrajin, cvetočih vrtov, čudovitih obalnih panoram in bogate zgodovine.
Madeira slovi po svoji edinstveni naravni lepoti, ki vključuje gorate pokrajine, razgibane klifne obale in spektakularne slapove. Otok je priljubljen tudi med ljubitelji pohodništva in naravnih pustolovščin, saj ponuja številne urejene pešpoti in panoramske razglede.
Poleg tega je Madeira znana po svoji izjemni kulinariki, vključno s tradicionalnimi jedmi, kot sta “espetada” (marinirano goveje meso na nabodalu) in “bolo do caco” (kruh, pečen na žaru). Otok je tudi znan po svojih sladkih vinih, kot je Madeira, ki jih lahko degustirate v lokalnih vinotekah.
Zgodovinsko mesto Funchal je glavno mesto Madeire in ponuja čudovito mešanico baročne arhitekture, pisanih tržnic, muzejev in prijetnih kavarn. Otok je tudi dom številnih festivalov in prireditev, ki privabljajo obiskovalce iz celega sveta.
Skupaj z neizmerno gostoljubnostjo domačinov in prijetnim subtropskim podnebjem skozi vse leto, je Madeira idealna destinacija za tiste, ki iščejo mirne in sproščujoče počitnice ob obali Atlantskega oceana.

Kdaj je najboljši čas za križarjenje po Madeiri

Najboljši čas za križarjenje po Madeiri je običajno med pomladjo in jesenjo, to je med aprilom in oktobrom. V tem obdobju je na Madeiri običajno prijetno toplo vreme, manj je padavin in morje je običajno mirnejše. Poletje je praviloma najbolj priljubljen čas za obisk, saj je takrat najbolj stabilno vreme, vendar lahko postane tudi bolj gneča. Pomlad in jesen sta tudi zelo lepi časi za obisk, saj je vreme še vedno prijetno, turistične gneče pa niso tako intenzivne. Pozimi je lahko na Madeiri nekoliko hladneje in bolj deževno, vendar so temperature običajno še vedno blage v primerjavi z večino Evrope.